Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του στον COVID-19
ΓΕΝΙΚΑ:
Τα στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για διάφορους λόγους: για να αναζωογονήσουν την αναπνοή, να ελέγξουν τον τερηδονισμό των δοντιών, να μειώσουν το σχηματισμό πλάκας, να εμποδίσουν ή να μειώσουν την εμφάνιση της ουλίτιδας ή να προσφέρουν έναν συνδυασμό αυτών των επιδράσεων. Δεδομένων αυτών των αντισηπτικών ιδιοτήτων τους, ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν μια σημαντική λειτουργία για τον έλεγχο των λοιμώξεων. Η χρήση ενός στοματικού διαλύματος από τον ασθενή πριν από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις βασίζεται σε μια παρόμοια αρχή μείωσης του αριθμού των μικροοργανισμών του στόματος. Επίσης αυτή η μείωση ελαττώνει τον αριθμό των μικροοργανισμών που μπορεί να διαφύγουν από το στόμα ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας μέσω αερολυμάτων, πιτσιλίσματος ή άμεσης επαφής.
ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ:
Έχουν διεξαχθεί συστηματικά ανασκοπήσεις για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των στοματικών διαλυμάτων που χρησιμοποιούνται πριν την έναρξη μιας οδοντιατρικής θεραπείας και συγκρίθηκαν για τη μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών που απελευθερώνονται ως αερολύματα. Στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη, αιθέρια έλαια και χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο μείωσαν τον αριθμό των μικροοργανισμών περισσότερο από 60%. Όμως, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Κορονοϊοί είναι ευάλωτοι στην οξείδωση, συνιστώνται πριν από την έναρξη της θεραπείας στοματικά διαλύματα που περιέχουν οξειδωτικούς παράγοντες όπως 1% υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η χρήση ενός στοματικού διαλύματος πριν την έναρξη της θεραπείας θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελαστικός απομονωτήρας.
Η αποτελεσματικότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου έναντι μικροοργανισμών έχει αποδειχθεί για πολλά χρόνια. Ως απολυμαντικό επιφανειών ή σε μορφή ατμών χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, κτηνιατρικά και υγειονομικά προϊόντα. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου λειτουργεί παράγοντας καταστρεπτικές ρίζες που μπορούν να επιτεθούν σε βασικά κυτταρικά σωματίδια (δηλαδή λιπίδια μεμβράνης, DNA και άλλα βασικά συστατικά των κυττάρων). Καθώς τα προϊόντα αποδόμησης είναι νερό και οξυγόνο μπορούμε να θεωρήσουμε ένα υδατικό προϊόν υπεροξειδίου ως φιλικό προς το περιβάλλον.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μελέτες σχετικά με την αποτελεσματική απολύμανση των ιδρυμάτων πραγματοποιούνται, μετρώντας την ιοκτόνο αποτελεσματικότητα του υπεροξειδίου έναντι αναπνευστικών και εντερικών ιών. Οι ατμοί του υπεροξειδίου του υδρογόνου δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι των ιών RNA ιός της γρίπης των πτηνών (AIV), ιός της γρίπης των χοίρων (SwIV) και ο μεταδοτικός ιός της γαστρεντερίτιδας Κορονοϊός (TGEV, ένα υποκατάστατο SARS-CoV). Ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 0,5% έδειξε ήδη βακτηριοκτόνο και ιοκτόνο δράση σε 1 λεπτό.
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:
Παρόλο που έχουν δημοσιευτεί ποικίλες οδοντιατρικές οδηγίες, παρουσιάζοντας διαφορές στις λεπτομέρειες, οι γενικές πληροφορίες είναι συγκρίσιμες. Όσον αφορά τις στοματοπλύσεις των ασθενών, οι οδηγίες που παρέχουν είναι ξεκάθαρες. Προκειμένου να επιτευχθεί η ιοκτόνο αποτελεσματικότητα έναντι του ιού Covid-19, η μόνη επιλογή είναι να ξεπλύνετε με 1-2% υπεροξείδιο υδρογόνου για 30-60 δευτερόλεπτα.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ:
Έχει αναφερθεί ότι το ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης-2) που υπάρχει στο στοματικό βλεννογόνο είναι ο κύριος υποδοχέας κυττάρων-ξενιστών του Covid-19 και παίζει καθοριστικό ρόλο στην είσοδο του ιού. Εκτός αυτού, αποδεικνύεται ότι οι ιοί μπορούν να παραμείνουν βιώσιμοι και μολυσματικοί στα αερολύματα για ώρες και στις επιφάνειες ως και ημέρες. Επομένως, η στοματική κοιλότητα είναι δυνητικά υψηλού κινδύνου και χρειάζεται τον κατάλληλο καθαρισμό. Τα διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου με βάση το νερό δημιουργούν ένα λεπτό αφρό στο στόμα. Με προσθήκες του βιοσυγκολλητικού το ιξώδες και η προσκόλληση του αφρού μπορούν να βελτιστοποιηθούν με αποτέλεσμα την προσκόλληση ειδικά στους αδένες του βλεννογόνου, την πηγή όπου ο ιός που υπάρχει στο σάλιο εκτίθεται.
Η προσθήκη της ερυθριτόλης θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ιοκτόνο δράση αλλά και την αντιβακτηριακή αποτελεσματικότητα. Μια πολύ μικρή ποσότητα γλυκερίνης θα υπερνικήσει την αίσθηση της ξηροστομίας και μαζί με άρωμα γεύσης μέντας θα αυξήσει την αποδοχή από τους ασθενείς για να ξεκινήσουν τη συνεδρία με αυτό το στοματόπλυμα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ:
Σε κανονικές συνθήκες, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι αρκετά σταθερό όταν φυλάσσεται σωστά, κατά προτίμηση στο ψυγείο σε σκοτεινά δοχεία φύλαξης.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ:
Τα υπεροξείδια αποσυντίθενται σε νερό και οξυγόνο ενώ απελευθερώνουν ενεργές ρίζες. Κατά συνέπεια, μια τέτοια λύση έχει αντιμικροβιακά αποτελέσματα και καθαρισμού. Υψηλές συγκεντρώσεις υπεροξειδίου και μεγάλοι χρόνοι επαφής μπορεί να είναι καταστροφικοί για τους μαλακούς ιστούς και τα μέταλλα. Το 1,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου για στοματικό καθαρισμό πριν από την έναρξη της θεραπείας με σύντομους χρόνους επαφής (30-60 δευτερόλεπτα) μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή όταν τη χειρίζεται ο οδοντίατρος. Αποφεύγετε πάντα την επαφή με τα μάτια και να μην καταπίνετε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το Cavex Oral Pre Rinse δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα πριν από την έναρξη της κύριας οδοντιατρικής θεραπείας. Το 1,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου λειτουργεί ως λευκαντικός παράγοντας, καθαρίζοντας την στοματική κοιλότητα και μειώνοντας τη συνολική ποσότητα των μικροοργανισμών. Η προσθήκη ενός βιοσυγκολλητικού για να σχηματιστεί η ιδανική σύσταση αφρού και η ερυθριτόλη με τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες θα ενισχύσει το καθαριστικό αποτέλεσμα. Μικρή ποσότητα γλυκερίνης κατά της ξηροστομίας και η ελαφριά γεύση μέντας βελτιστοποιεί την αποδοχή του προϊόντος από ασθενούς.
Ημερομηνία: 20 Απριλίου 2020
Richard Woortman
Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
REF 01 - Virus inactivation by hydrogen peroxide
Vopr Virusol 1977 Nov-Dec;(6):731-3.
Mentel' R, Shirrmakher R, Kevich A, Dreĭzin RS, Shmidt I.
REF 02 - Virucidal efficacy of hydrogen peroxide vapour disinfection
Journal of Hospital Infection - Volume 80, Issue 2, February 2012, Pages 110-115
E.Tuladhar, P.Terpstra, M.Koopmans E.Duizer
REF 03 – Evaluating the virucidal efficacy of hydrogen peroxide vapour
Journal of Hospital Infection - Volume 86, 2014, Pages 255-259
SM Goya, Y Chander, S Yezli, JA Otter
REF 04 - COVID-19: Hype? Hazard? Dental Office Implications?
Clinicians Report Volume 13 Issue 5 May 2020
REF 05 - ADA Interim Guidance for Management of Emergency and Urgent Dental Care
American Dental Association April 2020
REF 06 – Infectiepreventive in de mondzorg tijdens uitbraak SARS-CoV-2
Ned Tijdschr Tandheelkd 2020; 127
CMC Volgenant, IF Persoon, RAG de Ruijter, JJ de Soet
REF 07 High expression of ACE2 receptor of 2019-nCoV on the epithelial cells of oral mucosa
International Journal of Oral Science (2020) 12:8
Hao Xu, Liang Zhong, Jiaxin Deng, Jiakuan Peng, Hongxia Dan, Xin Zeng, Taiwen Li and Qianming Chen
REF 08 Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1
The New England Journal of Medicine
Neeltje van Doremalen, Trenton Bushmaker, Dylan H Morris, Myndi G Holbrook, Amandine Gamble, Brandi N Williamson, Azaibi Tamin, Jennifer L Harcourt, Natalie J Thornburg, Susan I Gerber, James O Lloyd-Smith, Emmie de Wit, Vincent J Munster
REF 09 Transmission routes of 2019-nCoV and controls in dental practice
International Journal of Oral Science 2020 12:9
Xian Peng, Xin Xu, Yuqing Li, Lei Cheng, Xuedong Zhou and Biao Ren
REF 10 Aerosols and splatter in dentistry
A brief review of the literature and infection control Implications
JADA, Vol. 135, April 2004
Stephen K. Harrel, John Molinari
REF 11 Efficacy of preprocedural mouthrinses in the reduction of microorganisms in aerosol. A systematic review.
JADA 2019:150(12):1015-1026
Vanessa Costa Marui, Maria Luisa Silveira Souto, Emanuel Silva Rovai, Giuseppe Alexandre Romito, Leandro Ch
REF 12 Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents.
Journal of Hospital Infection - Volume 104, 2020, Pages 246-251
G Kampf, D Todt, S Pfaender, E Steinmann
REF 13 Development and characterisation of a moisture-activated bioadhesive drug delivery system for percutaneous local anaesthesia.
International Journal of Pharmaceutics 1998
AD Woolfson, DF McCafferty, GP Moss
REF 14 Erythritol is more effective than Xylitol and Sorbitol in managing oral health endpoints.
Journal of Dentistry Vol 2016
P de Cock, K akinen, E Honkala, M Saag, E Kennepohl, A Eapen
|